Mahdoton Y-sukupolvi

25 04 2010

Yksi työelämän suurista megatrendeistä on sukupolvi Y:n siirtyminen työelämään. Kuulemani perusteella voisi luulla, että sukupolvi Y on ihan mahdoton, jollei vähintään haasteellinen johdettava.  Nämä vuosina 1975-2000 syntyneet ”nuoret” haastavat johtamisen ja oikeastaan kaiken, mihin työpaikoilla on totuttu.

Tälle epäyhtenäiselle ihmisjoukolle on tyypillistä, että he eivät sitoudu yritykseen vaan vaihtavat työpaikkaa helposti. He odottavat työltä paljon; työn pitäisi jopa olla kivaa ja mielekästä ja sen pitäisi vastata omaa arvomaailmaa. Työ ei ole enää koko elämä, vaan työtä tehdään elämää varten – ei päinvastoin. Tämä sukupolvi on tottunut käyttämään modernia viestintäteknologiaa vapaa-ajallaan, ja odottaa myös työvälineiden olevan samalla tasolla. Heidän kunnioituksensa pitää ansaita teoilla, ei hienolla tittelillä tai ökybemarilla.

Sukupolvi Y haluaa saada palautetta ja vastuuuta ja he haluavat osallistua päätöksentekoon.

Ihan mahdottomia, sanoisin.

Myös viestinnän ammattilaiset pohtivat parhaillaan, mitä tämä muutos tarkoittaa viestinnän kannalta. Helpointa tietysti olisi kysyä suoraan joltain tämän mystisen lajityypin edustajilta itseltään (kyllä, meitä kolmekymppisiä on jo työelämässä!), mutta voitte lukea sen myös tästä:

Työnantajakuva. Miten yritys houkuttelee uusia osaajia taloon? Yykkarille (keksin termin juuri itse) on tärkeää, että työ ja yrityksen arvomaailma vastaavat omaa maailmankuvaa ja arvomaailmaa. Houkutteleva työnantaja on kansainvälinen, tarjoaa monipuolisia kehittymismahdollisuuksia, monipuoliset edut, on joustava, moderni ja inhimillinen. Yykkareita ei houkutella töihin vain ”hyvillä ylenemismahdollisuuksilla”.

Sisäinen viestintä. Onko viestintä avointa? Yykkari vaativat avoimuutta ja keskustelemalla johtamista. Vanhat auktoriteetit eivät enää pure, jollei johtajilla ole kompetenssia.

Yykkarit ovat tottuneet käyttämään sosiaalista mediaa. Miten yrityksen sisällä viestitään? Voiko tietoa jakaa yrityksen sisällä samalla tavalla kuin kaveripiirissä? Ovatko työvälineet ajan tasalla? Nämä ovat ihan todellisia haasteita monessa yrityksessä juuri nyt, ja niihin on löydyttävä tyydyttäviä ratkaisuja nopeasti, tai dinosaurukset saavat tehdä työnsä itse ilman nuorempien sukupolvien panosta.

Palkitseminen. Työnantajan kannattaa muistaa, että yykkarit ovat valmiita leppoistamaan. Yykkaria ei välttämättä motivoi palkankorotus tai ylennys, sillä ne tarkottavat usein myös lisää työtä. Sen sijaan häntä voisi palkita lyhyemmällä työajalla, opintovapaalla tai osaamista kehittävällä koulutuksella. Jos työnantaja ei pysty järjestämään työnantajalle virkavapaata Balin-surfauslomaa varten, yykkari saattaa hyvinkin ottaa loparit. Tiedän, että tämä on aivan käsittämätön ajatus monelle henkilöstöjohtajalle (=sukupolvi X ja baby boomersit), mutta tämä on ihan oikea esimerkki omasta kaveripiiristäni.

Sitouttaminen. Työnantajan täytyy ymmärtää, ettei yykkari ei ole sitoutunut yritykseen – ja miksi olisi? Meitä yykkareita on roikotettu määräaikaisissa työsuhteissa koko uramme ajan, ja kun vakkaripaikan saa, sen voi menettää ensimmäisissä yyteissä. Sitoutumattomuus on siis vain luonnollista seurausta kokemuksistamme. Yykkarin saa sitoutumaan pitämällä huolta siitä, että hänellä on mielenkiintoisia työtehtäviä ja haasteita sekä tärkeä rooli omassa tiimissään. Organisaation sijasta yykkari voi olla hyvinkin sitoutunut omiin tehtäviinsä, projekteihinsa tai tiimiinsä.

Arvot. Sukupolvi Y haluaa tehdä työtä, jolla on tarkoitus. Yrityksen arvomaailman pitäisi vastata ihmisen omia arvoja. Kaiken lisäksi arvojen pitäisi näkyä yrityksen toiminnassa, ei vain tyhjinä lupauksina powerpointeissa.

Toimintatavat. Me yykkarit emme suoraan sanottuna ymmärrä, miksi työtä pitäisi tehdä toimistolla kahdeksasta neljään, kun tietokoneet, internet, ja puhelin on keksitty. Yykkarit odottavat vapautta, mutta ovat toisaalta valmiita olemaan joustavia. Kun työtä tehdään ajasta ja paikasta riippumatta, vastuiden määrittely on tärkeää. Silloin ei ole tärkeää millä ajalla työt tehdään, kunhan hommat hoituvat.

Ja sitten työnantajan pitäisi vielä muistaa, ettei sukupolvi Y ole mikään homogeeninen joukko, jotka ajattelevat juuri kuten ylhäällä kuvasin. Tärkeää olisi miettiä, miten kaikkia työntekijöitä johdetaan, palkitaan ja sitoututetaan niin, että kaikki ovat tyytyväisiä. Se ei varmasti ole helppoa, mutta parhaiten pärjäävät ne, jotka osaavat muuttaa toimintatapojaan jo nyt.

>> Kemianteollisuuden toimitusjohtaja Timo Leppä: Nuorisokulttuurista yrityskulttuuriin
>> T&T: Sukupolvi Y haastaa johtamisen
>> Wikipedia: Generation Y

Mainokset

Toiminnot

Tietoja

8 responses

25 04 2010
Baltzar Maximus

”Me yykkarit emme suoraan sanottuna ymmärrä, miksi työtä pitäisi tehdä toimistolla kahdeksasta neljään, kun tietokoneet, internet, ja puhelin on keksitty.” Exactly. Timothy Ferriss ja 4 hour work week saivat Baltzarin delegoimaan kaikki tehtävänsä. Vielä en ole tosin kehdannut ehdottaa, että tekisin kaiken kotoa käsin. Ehkä olen vielä hieman ujo 🙂

26 04 2010
Katleena

Aku, allekirjoitan tekstisi täysin. Lisäisin siihen vielä yhden piirteen:

”Y-sukupolvi on muita sukupolvia valmiimpi verkostoitumaan ja toimimaan itsenäisinä yrittäjinä. Näin he voivat työskennellä useammassa organisaatiossa ja kuitenkin omilla ehdoillaan.”

Tämä siis yhdistää leppoistamisen, arvot, sähköiset viestintävälineet sekä laadukkaat työkalut.

Minulla ei ainakaan enää ole paluuta palkkatyöhön.

26 04 2010
Aku

Kiitokset kommenteista Baltzar Maximus ja Katleena!

Tuo Ferrisin 4 hr work week on vielä lukematta, pitää laittaa lukulistalle. 🙂

Tuo verkostoituminen on hyvä pointti – sitoudutaan itsensä kehittämiseen ja projekteihin, muttei yhteen organisaatioon. Onnea valitsemallesi tielle, se on kaikesta päätellen hyvä! 🙂

2 07 2010
Mikko Piippo

Vaatimukset kevenevät, kun huomaa kahdensadan muunkin tavoittelevan samaa työpaikkaa.

5 08 2010
past0r1

Hyviä pointteja!! Milleniaaleiksi olen kuullut myös heitä kutsuttavan. 🙂

Tässä hyvää settiä aiheesta by Mal Fletcher: http://youtu.be/1yyMlyMjmWg
Erityisesti part 2:n digital thinking oli puhutteleva.

27 03 2011
Kuinka Y-sukupolvi ravisuttaa sinunkin työpaikallasi « Nuoruuden innolla

[…] Yykkäreillä (varastin termin täältä) on suuret työhön ja uralla etenemiseen liittyvät odotukset. He haluavat kaiken: edetä […]

5 04 2011
Esko Peter

Paskapuhetta, tämän sukupolven edustaja kuuraa vaikka vessoja hammasharjalla jos siitä maksetaan kohtuullinen (n. 8€/tunnissa) oleva palkka. Tämä on kuitenkin mädäntyneille työnantajille mahdottomuus, vaan ihmisiä pidetään orjatöissä ilman palkkaa.

5 04 2011
Esko Peter

Keskimääräinen ”työttömän” nuoren palkka on nykyään n. 4€ tunti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: