Työntekijät Facebookissa

1 11 2009

Alkuviikosta kerrottiin, miten työnantajaansa Facebookissa haukkunut sai potkut ja eilen Hesari käsitteli samaa aihetta. Tuntuu, että tällä viikolla Suomessa on herätty toden teolla siihen, että työntekijät saattavat puhua työnantajastaan myös vapaa-ajalla – ja vieläpä Facebookissa, jossa tekstit ovat usein täysin julkisia. Jo oli aikakin!

Mielestäni Facebookin käyttöön liittyy kaksi kysymystä, jotka näissä uutisissa helposti menevät sekaisin.

1. Saako Facebookia ja muita yhteisöpalveluja käyttää työajalla?

2. Mitä työasioita työntekijä saa netissä kertoa ja saako työnantajaa kritisoida?

Ensimmäinen kysymys on mielestäni helpompi. Facebookin ja muutenkin netin käytöstä päättää työnantaja. Ei ole mikään ihme, etteivät työnantajat ole kuitenkaan päässeet yksimielisyyteen asiasta – jokainen työ ja työpaikkahan on erilainen, ja onkin ihan paikallaan arvioida tapauskohtaisesti, mihin nettiä sopii työajalla käyttää.

Tiedoston olevani tässä asiassa liberaali,  mutta olen sitä mieltä, ettei pääsyä millekään tietylle sivustolle pitäisi rajoittaa ilman erityisiä perusteita. En ymmärrä, miksi erityisesti yhteisöpalvelut kuten Facebook tai Twitter pitäisi blokata työpaikoilla – Facebookin kaltaisia aikasyöppöjähän on koko internet täynnä!

Jos Facebookin käyttö kielletään ajankäytön perusteella, samalla perusteella pitäisi kieltää pääsy myös vaikka iltapäivälehtien sivuille, verkkopankkeihin jamuille sivustoille, jotka eivät liity suoraan työntekoon.

Jos työntekijällä kuluu liikaa aikaa Facebookissa, on ongelmia työtehtävissä tai työntekijän motivoinnissa, ei Facebookissa.

Mutta mitä Facebook-statukseen sopii kirjoittaa? Vaikka työntekijällä onkin oikeus kertoa ajatuksistaan, on selvää, että työhön liittyvät salaisuudet täytyy pitää omana tietona ja mielipiteen ilmaisunkin vapaus kapenee sitä mukaa, mitä merkittävämmässä asemassa henkilö yrityksessä on. Rivityöntekijän pitää saada vähän purnata, mutta toimitusjohtaja ei voi haukkua firman tuotetta.

Sananvapauden rajoja ei kuitenkaan kannata testata Facebookissa. Helpommalla pääsee, kun käyttää maalaisjärkeä ja noudattaa tiettyä varovaisuutta. Esimerkiksi Tietoviikon jutusta löytyy hyvät ja tervejärkiset ohjeet Facebookin käyttöön.

Mainokset

Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: