Sosiaalista politiikka

1 03 2009

Anna-Stina Nykäsen Ehkä kansa tietää -juttu tämän aamun Hesarissa oli virkistävää luettavaa. Juttuun haastatellun Rolf Büchin vertaus web 2.0:n olikin oikein osuva ja omakin ajatus oli kulkenut juuri samansuuntaisia latuja. Tässä maassa kansa ei saa päättää muusta kuin siitä, kenet haluaa missikseen. Eihän me valistumattomat kansalaiset juuri sen monimutkaisemmista asioista osattaisikaan sanoa mitään.

Siinä lukiessa tuli väistämättä mieleen, miksei politiikassa ja päätöksenteossa ole oikein hyödynnetty sosiaalisen median mahdollisuuksia (paitsi ruohonjuuritasolla). Yrityksethän ovat tajunneet jo ottaa asiakkaat ja muut sidosryhmät huomioon. Asiakkaat saavat antaa monen yrityksen nettisivuilla palautetta, osallistua tuotekehitykseen, jakaa kokemuksiaan ja parhaimmillaan esittää kritiikkiäkin, johon jopa vastataan. Tällainen kehitys ei valitettavasti ole jalkautunut yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

Ei olisi yhtään hullumpaa, että eduskunnan nettisivuilla olisi joka viikko vaihtuva nettikysely ja keskustelupalsta, jossa kansalaiset saisivat ilmaista mielipiteitään, osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon, olla yhteydessä äänestämiinsä päättäjiin, antaa palautetta ja osallistua. Se olisi ihan oikeaa demokratiaa!

Kävin tutustumassa jutun innoittamana Valtionhallinnon keskustelufoorumiin otakantaa.fi. Ihan hyvä palvelu, joskin jäin hieman miettimään virkamieskoneistolähtöisyyttä. Jos oikein ymmärsin (korjatkaa, jos olen väärässä), hankkeita valmistelevat virkamiehet saavat päättää, otetaanko aihe esiin otakantaa.fi:ssä. Toisaalta on hyvä, että hankkeen taustat esitellään palvelussa ja samalla esitetään, mihin asioihin keskustelijoiden toivotaan ottavan kantaa. Toisaalta olisi hyvä, jos osallistujat saisivat aloittaa itse keskusteluja tarpeellisiksi kokemistaan aiheista – tämä olisi yksi askel kohti suoraa demokratiaa.

Nojaa. Keskustelu aiheesta varmasti jatkuu. Niin ainakin toivoisi tämän historiallisen viikon jälkeen, jolloin Lex Nokia vietiin läpi vastustuksesta huolimatta ja eläkeikää hilattiin ylös kaikessa hiljaisuudessa. On tämä kumma maa, kun ei puhuta.

Mainokset

Toiminnot

Tietoja

One response

2 03 2009
Katleena

Hyvä kehitysehdotus!

Eduskunnan sivuille voisi luoda myös avoimen blogipalvelun (vrt. Kauppalehti), mikä varmasti lisäisi vierailujen ja keskustelun määrää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: