Kiinalaista kokista

19 05 2008

Markkinointi ja mainonta uutisoi tänään Coca-Colan kääntävän tölkkinsä myös kiinaksi, venäjäksi, thaiksi, ja etiopiaksi olympialaisten ajaksi. Advertising Agen alkuperäisestä jutusta selviää, että kyse on juhlapaketista, joissa eri kielisten tölkkien pakkauksissa esiintyvät myös nimekkäät urheilijat.

Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että nimi käännettäisiin nyt uudelle kielelle. Kiinalaista (ja muunkinmaalaista) kokista on ollut olemassa jo vuosikaudet, ja brändin lokalisoinnissa Coca-Cola onkin onnistunut esimerkillisen hyvin.

Coca-cola kääntyy kiinalaisten suussa muotoon 可口可乐, kekou kele [kö-kou-kö-lö], mikä tarkoittaa kirjaimellisesti: hyväksyä, suu, onnellinen. Yhdessä merkkiparit kekou ja kele tarkoittavat maukasta ja onnellista. Mitäpä sitä muuta voisi toivoa virvoitusjuomalta kuin maukkautta ja onnea! (Selkokielinen ja tarkempi erittely kiinalaisesta semantiikasta kiinnostuneille löytyy täältä.)

Ulkomaisten brändien lokalisointi Kiinan markkinoille onkin haasteellinen ja tärkeä juttu. Yritysten on usein tehtävä suuriakin myönnytyksiä brändinsä suhteen saapuessaan Kiinan markkinoille, sillä brändin kirjoitusasu muuttuu. Mahdollisia merkkiyhdistelmiä eli kirjoitustapoja on usein vähintään satoja, joten hyvän nimen valinta on vaikeaa. Ajat ovat muuttumassa, mutta vielä jokunen vuosi sitten Kiinassa ei menestynyt monikaan länsimainen brändi.

Nimen valinnassa kannattaa olla tarkkana ja valita luotettava kiinalainen kumppani avuksi nimenvalintaan. Kitsastelu voi nimittäin tulla kalliiksi. Niin kävi muun muassa Nissanille, joka käänsi uuden Bluebird-mallinsa nimen kiinaksi:

Nissan’s Bluebird (sedan) is translated as Lan-Niao in Chinese. In Mandarin, lan means blue and niao means bird-no problem. However, the reading of the characters for lan niao in the Minnan (Hokkien-Taiwanese) is lan jiao, which also sounds like the word for male genitals. It’s rather complicated, but although blue in Minnan is lan and bird is jiao, the term lan jiao is bad, to put it mildly. (Good characters, Inc..)

Mainokset

Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: