Mikä on maineen hinta?

13 05 2008

Janne Saarikko kirjoittaa Kauppalehden blogissaan osuvasti kodinkonekauppojen piittaamattomuudesta kuluttajan kokemuksista. Saman olemme mekin kokeneet viime viikkoina, jolloin olemme tuskailleet uuden liesituulettimemme kanssa.

Ostimme Gigantista muutama viikko sitten Gorenjen liesituulettimen. Kyseessä taisi olla kaupan kallein tuuletin, ja tuote luvattiin toimittaa muiden ostamiemme kodinkoneiden (=kaikki keittiön kodinkoneet) kanssa sovittuna ajankohtana.

No liesituuletinta ei tietenkään näkynyt tai kuulunut sovittuna päivänä, ja Gigantista ilmoitettiinkin, että liesituuletin toimitetaan erikseen, sillä se täytyi tilata erikseen maahantuojalta. No problem.

Päivänä, jolloin liesituuletin oli sovittu toimitettavaksi Gigantista soitettiin kerran. Kun emme olleet tuohon yhteen puheluun vastanneet, tuuletin oli viety Gigantin varastoon, eikä siitä sitten sen koommin kuulunutkaan.

Tämäkään ei ollut vielä varsinaisesti mikään ongelma, vaikka jouduimmekin itse hakemaan tuulettimen. Mielessä tosin välähti kysymys, miksi maksoimme kotiinkuljetuksesta 80 euroa. (Jos kyseessä olisi ollut arkkupakastin, ei Gigantin-reissu olisi ehkä sujunut aivan yhtä hyvissä tunnelmissa.)

Mutta tästä ne ongelmat vasta alkoivat (ja anteeksi lukijoille pitkä johdanto!).

Liesituulettimen mukana ei tullut minkään valtakunnan asennusohjeita ja käyttöohjeetkin riemastuttivat liberaalilla oikeakielisyyskäsityksellään (esimerkkinä mainittakoon, että kirjaimet i oli korjattu kirjaimella f). Lisäksi tuulettimesta puuttui osa sen kokoamiseen välttämättömistä ruuveista.

Jollain ilveellä saimme vekottimen kattoon, mutta kun halusimme irrottaa siitä päällimmäisen osan, se ei irronnutkaan. Tuntikausien (tai siltä se ainakin tuntui) vitkuttamisen, kiroilun ja ähertämisen jälkeen laite saatiin irti katosta. Tuloksena kiinnitysmekanismiltaan tuhoutunut liesituuletin sekä ammottava reikä ja veritahroja vasta viimeistellyssä katossa.

(Tässä vaiheessa luvattakoon, että lopussa kärsivällisiä lukijoita odottaa palkinto.)

Episodista riemastunut poikaystäväni marssi Giganttiin ja vaati asiaan ratkaisua eli a) uuden vastaavan laitteen tilalle tai b) laitteen pikaisen huollon. Gigantti valitsi vaihtoehdon b ja laite lähetettiin jälleenmyyjän huoltoon.

Tiedustellakseni korjauksen aikataulua, soitin tuulettimen perään Giganttiin kolme neljä kertaa, ja jätin kaksi soittopyyntöä, joihin ei vastattu. Viimein kun sain jonkun langan päähän, minulle annettiin huoltofirman puhelinnumero. Numeroon ei vastattu, sillä pieni firma vietti vappuvapaita.

Kun viimein saimme ilmoituksen, että liesituuletin on valmis, sen mukana seurasi 160 euron lasku korjaamisesta. Poikaystäväni maksoi tympiintyneenä laskun. Hauskinta tässä oli vielä se, ettei kiinnitysmekanismia ollut korjattu: vain ne kaksi osaa, jotka olimme saaneet jumiin, oli irrotettu toisistaan.

160 euron laskun ei mistään ja vastuun sälyttäminen asiakkaalle tuotteen korjaamisesta tuntuvat hieman kohtuuttomilta, kun a) tuotetta ei alun perinkään toimitettu sovitusti, b) asennusohjeet olivat vähintään puutteelliset ja c) asiakas joutui itse hoitamaan koko rumban (ja ah, itse asiassa myös itse korjauksen!) sen sijaan että Gigantti olisi itse ollut yhteydessä huoltoliikkeeseen. Lisäksi jouduimme korjaamaan tuhoutuneen katon. Mitäpä sitä muutakaan keksisi viikonloppujensa ratoksi?

Mutta se pointti (ja tämä on samalla palkinto kaikille teille, jotka jaksoitte lukea tänne asti):

Olisiko Gigantin kannattanut maksaa itse 160 euron korjauslasku – tai vielä parempaa; maksattaa se maahantuojalla – siitä hyvästä, että minä en kirjoittaisi tätä vaan kukkasia ja hunajaa tänne blogiin, että en kertoisi jokaiselle vastaantulevalle ihmiselle tästä raastavasta tapahtumaketjusta ja Gigantin surkeasta palvelusta ja siitä että saattaisin jatkossakin asioida Gigantissa (ainakin useammin ja ison rahatukun kanssa)?

Mitä mieltä te olette? Minusta se olisi halpa hinta siitä, että edes yritetään välittää asiakkaasta, ja loppukädessä maineesta.

Mainokset

Toiminnot

Tietoja

7 responses

14 05 2008
MRM

Ehkä Gigantti ajattelee vanhan koulukunnan mukaan, että kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta (Hieman aihetta liipaten Erkki Karvosen artikkeli Viihdeimagosta). Että kun minäkin tässä jo muutamaan kertaan kirjoitan sanan Gigantti, niin joka kerta muistan ko. firman nimen paremmin ja siksi tulen siellä asioimaan.

Uudempi ajattelutapa pohjautuu tutkimuksiin, joiden perusteella on todettu, että huonoista kokemuksista kerrotaan kymmenelle tutulle (ja tuntemattomalle), mutta hyvistä kokemuksista vain muutamalle. Tämän mukaan Gigantin olisi syytä pitää asiakkaistaan hyvää huolta.

PS. Ettekö vaatineet Giganttia maksamaan korjauslaskua? Vai pystyttiinkö osoittamaan jotenkin, että te olitte ”rikkoneet” tuulettimen?

14 05 2008
MRM

http://Taloussanomien artikkeli otsikolla Anteeksi, Anteeksi! käsittelee isojen firmojen anteeksipyytelyä.

14 05 2008
Janne Saarikko

Tämä Gigantti taitaa olla tuon OnOffin ohella näiden ”pahojen” joukossa. Itselläni on tämän lisäksi erittäin huonoja kokemuksia Markantalosta.

Kunhan me suomalaiset vaan oppisimme äänestämään jaloillamme…

15 05 2008
Anna-Kaisa Varamäki

MRM, aion kyllä vielä olla uudelleen Giganttiin yhteydessä ja vaikka kuluttajasuojalautakuntaan, jos ei muu auta. Meistähän se vika lopulta löytyy (emme olleet tajunneet poistaa jotain teippiä tuulettimen sisältä) ja kauppa pääsee pakoilemaan vastuusta. Mutta yrittää täytyy silti.

28 07 2008
Annika

Heippa, satuin törmäämään tähän vahingossa ja kommentti tulee vähän myöhäseltään. Mutta tämä menee siihen kategoriaan, jossa asioilla on tapana mutkistua siinä vaiheessa, jossa raha vaihtaa omistajaa. Eli näissä riidanalaisissa tapauksissa pitäisi aina yrittää viimeiseen asti välttää maksamista. Niin kauan kuin lasku on ns. auki niin olet vielä niskan päällä. Heti kun maksat jotakin, josta olet sitä mieltä, että asiasta ei ole yksimielisyyttä, voit heittää hyvästit rahoillesi. Isoilta yrityksiltä on lähes mahdotonta saada roposiaan ulos sen jälkeen kun kuittauksen olet allekirjoittanut. Valittettavan totta, mutta kantapään kautta meilläkin mennään ja olen oppinut ainakin sen, että Gigantista en mitään osta 🙂

28 07 2008
Aku

Annika, ihan totta. Erityisen hankalaksi tilanteen tekee se, että myyjä laittaa asiakkaan asioimaan suoraan jälleenmyyjän edustajan kanssa. Todella hankalaa alkaa kiistellä huoltoliikkeen kanssa, kun he eivät ole myydystä tuotteesta varsinaisesti vastuussa.

8 08 2008
Tutkimusmatkailija

Hyviä kokemuksia: hankimme keittiöremontin yhteydessä uudet kodinkoneet Markantalosta noin reilu vuosi sitten, vastoin ystäviemme suosituksia…he kun olivat saaneet ei-palvelua. Jääkaappi-pakastin-yhdistelmä, liesituuletin, integroitava apk, induktioliesi, erillinen uuni-grilli.

Saimme hintaa tingittyä noin 30 prosenttia alkuperäisestä + kuljetukset mukaan (pääkaupunkiseutu). Tavarat tulivat ajallaan, oikeat tarvikkeet mukanaan ja ne ovat siitä asti toimineet moitteettomasti.

Hyvä palvelu, mukava pakettihinta ja aikataulujen pitäminen ihmetyttävät meitä kyllä vieläkin..olimme nimittäin varautuneet pahimpaan. Ja kuulleet kauhutarinoita kodinkonehankinnoista. Olivatko tähdet silloin hyvässä asennossa taivaalla vai saimmeko sellaisen kontaktihenkilön, joka oikeasti sai asiat rullaamaan… tiedä häntä..mutta historian kirjoihin kokemus aivan varmasti jäi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: